Co je to zubní plak a proč je pro nás nebezpečný?

Zubním plakem nazýváme nežádoucí měkký povlak v dutině ústní, který je tvořen činností většího množství bakterií. Chemicky stabilizovaný se ukládá jak na povrchu zubů, tak na dásních a ostatních sliznicích. Přítomnost této směsi živých i mrtvých těl bakterií, produktů jejich metabolismu, zbytků potravy a bakteriemi narušené slizniční tkáně je z dlouhodobého hlediska předpokladem ke spolehlivému vzniku zápachu z úst, zubního kazu, žloutnutí zubů, zánětu dásní a parodontitidy. Proto je nanejvýš žádoucí jeho pravidelné odstraňování formou technicky správného čištění zubů.

Naprostým základem ve správnosti odstranění je mechanické setření zubním kartáčkem ještě předtím, než stihne plak "uzrát" a začne působit mnohá poškození. Účinné mechanické čištění je takové, které probíhá ráno a večer o síle, jež právě odstraňuje plak, ale ještě nedráždí či dokonce nepoškozuje citlivé dásně.

Jaká je tedy správná síla = tlak na kartáček při čištění zubů?

Určitým vodítkem může být skutečnost, že konzistence nezralého plaku je odpovídající přibližně konzistenci kuchyňského margarínu. Je tedy zřejmé, že k jeho snesení z povrchu stačí síla minimální, avšak pouhý oplach ústní vodou - jakkoliv energicky prováděný - účinný nebude.

Více informací o volbě typu kartáčku pro vaše zuby a technice čištění očekávejte v některém z následujících příspěvků. S případnými nejasnostmi se neváhejte kdykoliv obrátit na svého zubního lékaře osobně nebo se nás zeptejte na telefonním čísle 777 923 976.